Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment potiče međunarodnu diseminaciju rezultata znanstveno-istraživačkog rada

Zadar, 9-10.4.2018. i Split, 11.4.2018.

Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment (ZCI) kontinuirano se angažira u povećanju međunarodne vidljivosti hrvatskih društveno-humanističkih znanosti kao i kapaciteta za provedbu istraživačkih aktivnosti u navedenim znanstvenim područjima. Stoga je u suradnji s Ekonomskim fakultetom-Zagreb, Ekonomskim fakultetom-Split i Sveučilištem u Zadru organizirao istraživački kolokvij namijenjen mlađim istraživačima te urednicima znanstvenih časopisa iz društveno-humanističkog znanstvenog područja.

Središnje su mjesto na ovim događanjima zauzele interaktivne radionice, koje je održala konzultantica ugledne svjetske izdavačke kuće Elsevier, dr. inž. Katarzyna Gaca. Dr. Gaca je urednicima i urednicama znanstvenih časopisa iz Hrvatske i Slovenije približila kriterije za indeksiranje publikacija u referentnoj bazi SCOPUS te prezentirala praktične scenarije za korištenje SCOPUS-a u uredničkom radu. U drugoj radionici, namijenjenoj mlađoj istraživačkoj populaciji, a koja je privukla veliku pozornost djelatnika i djelatnica Sveučilišta u Zadru te Ekonomskog i Filozofskog fakulteta u Splitu, dr. Gaca je izložila načela uspješne izrade znanstvenog rada, kao i dobre prakse publiciranja znanstvenih radova u najboljim svjetskim časopisima.

Na istraživačkom kolokviju je sudjelovala i izv. prof. dr. sc. Vlatka Škokić, znanstvenica-povratnica iz Velike Britanije na Ekonomski fakultet u Splitu. Izložila je načela kvalitativne znanstveno-istraživačke metodologije te demonstrirala uporabu vodećeg softverskog paketa za analizu kvalitativnih podataka NVivo.

Ovom je prigodom, na Sveučilištu u Zadru, održana i interna istraživačka radionica projekta Komparativno istraživanje obrazovnog menadžmenta i vođenja te potpornih obrazovnih politika u malim europskim zemljama, koji se provodi u okviru ZCI-ja. Na njoj su sudjelovali prof. dr. sc. Jurica Pavičić, voditelj ZCI-ja i prodekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Nikša Alfirević, voditelj projekta te Ágúst Hjortur Ingthórsson iz Islandskog istraživačkog centra. Na ovaj se način nastavlja i suradnja ZCI-ja s uglednim stručnjacima iz područja obrazovanja u Hrvatskoj i svijetu, pri čemu se očekuje i skora publikacija rezultata istraživanja u novoj uređenoj znanstvenoj knjizi.