Najbolja hrvatska odgojno-obrazovna praksa

 Split, 11.1.2018..

Hrvatski pedagoško-književni zbor ogranak Splitsko-dalmatinske županije (HPKZ OSDŽ), Ekonomski fakultet Split, Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment i Gradska knjižnica Marka Marulića suorganizatori su desetosatne znanstveno-stručne konferencije Najbolja hrvatska odgojno-obrazovna praksa održana na Ekonoskom fakultetu u Splitu 11. siječnja 2018. Konferenciji je prisustvovali više od stotinu odgojno-obrazovnih djelatnika predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih odgojno-obrazovnih djelatnika iz cijele Hrvatske.

Tijekom plenarnih predavanja, dr. sc. Sanja Bilač predstavila je najbolje rezultate naših učitelja i učenika na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama. Istaknula kako je ljudski potencijal (učitelji  i  učenici ) u hrvatskoj nacionalnoj obrazovnoj politici zanemaren, bez primjerenog ulaganja,  potpore i priznanja unatoč tome što recentna svjetska istraživanja potvrđuju učitelje ključnim čimbenicima razvijanja kvalitete školstva. Povjesničar, dr. sc. Tihomir Rajčić predstavio je ključne spoznaje i promišljanja intelektualaca 20 st. u kontekstu današnjeg vremena i aktualnih pitanja. O postignućima i razvojnim mogućnostima strukovnog obrazovanja u RH govorila je mr. sc. Marija Rašan-Križanac, a sustavu javnih politika obrazovanja u RH iz Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije dr. sc. Nansi Ivanišević. Pozitivnu svjetsku praksu odgojno-obrazovnog liderstva predstavio je dr. sc. Nikša Alfirević,  a mr. sc. Inga Seme-Stojnović tradicionalnu baštinu i hrvatsku autentičnu igračku – brend HAI. Doc. Dr. sc. Darko Hren s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu održao je predavanje i sjajnu radionicu o komunikaciji za sve sudionike konferencije.

Osim plenarnih predavanja, sudionici konferencije sudjelovali su u radionicama te više od 40 izlagača praktičara iz cijele Hrvatske. Organizatori su pripremili i izložbu Iz povijesti za budućnost Pouke hrvatske odgojno-obrazovne tradicije povezujući misli i djela najistaknutijih intelektualaca 20. st., koji su svojom vizijom školstva ostvarili vrijednu ostavštinu hrvatskog odgojno-obrazovnog identiteta.