Forum Jugoistočne Europe o upravljanju i vođenju u obrazovanju 2017.: Ravnatelji(ce) odgojno-obrazovnih ustanova i obrazovna politika u malim europskim zemljama

 Split, 21-22.9.2017.

Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment je, u suradnji sa Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Sveučilištem u Zadru, Fakultetom ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, organizirao 3. znanstveno-stručni skup, pod nazivom „Forum Jugoistočne Europe o upravljanju i vođenju u obrazovanju 2017.: Ravnatelji(ce) odgojno-obrazovnih ustanova i obrazovna politika u malim europskim zemljama“. Skup je održan 21. i 22. rujna 2017. godine, u Splitu, na Filozofskom fakultetu.

Forum je bio usmjeren na problematiku izrade i provedbe javnih politika u obrazovanju, usmjerenih na edukaciju, potporu i licenciranje ravnatelja(ica) odgojno-obrazovnih ustanova, pri čemu je posebna pozornost usmjerena na usporedbu javnih politika u malim europskim zemljama te prijenosu dobre prakse. Forum je otvorio prostor za razmjenu ideja i dobre prakse između istraživačko/znanstvene zajednice, stručnjaka sa svih razina edukacijskog sustava i donositelja odluka, kao i svih dionika edukacijskog sustava u regiji Jugoistočne Europe. Prikupljeni i interpretirani rezultati provedene cjelokupne istraživačke aktivnosti unutar nekoliko europskih zemalja ovim su javno dostupni i vidljivi međunarodnoj znanstvenoj javnosti.

Pozvana su izlaganja na ovom skupu iznijeli Ágúst Hjortur Ingthórsson, ravnatelj divizije za edukaciju i kulturu pri Islandskom centru za istraživanje – Rannís (Reykjavik, Island), prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, doc. dr. sc. Goran Vlašić, docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Ustrojbena jedinica za inovacije u obrazovanju, dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, izv. prof. dr. sc. Renata Relja i mag. soc. Toni Popović te doc. dr. sc. Marita Brčić Kuljiš i mag. soc. Tea Gutović – svi s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nadalje, u okviru skupa održana je panel diskusija na temu obrazovnih politika u području edukacije, podrške i licenciranja ravnatelja/ica odgojno-obrazovnih ustanova u malim europskim zemljama.

O forumu su izvijestile hrvatske sveučilišne novine Universitas (br. 95, str. 17).